CASD Frýdlant nad Ostravicí

Luštěniny

03.03.2014 15:26

 „KARBENÁTKY, LUŠTĚNINY“

Fazole – potravina pro kůži

Je sytá a výživná a proto se jí přezdívá  „maso chudých“. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, stejně jako vejce nebo maso.

Protože fazole neobsahují aminokyselinu metionin, kombinují se s potravinami na tuto aminokyselinu bohatými:

Obilí (pšenice, rýže, kukuřice, oves, atd.), sezam, slunečnicová semena, pivovarské kvasnice

Procentuální podíl proteinů ve fazolích je srovnatelný s masem

Stravitelnost proteinů z fazolí je nižší. Nejlépe jsou stravitelné černé, pak červené a nakonec bílé fazole.

Velmi bohaté jsou na vlákninu.

  • Kožní choroby – má hodně niacinu a kys. Pantotenovou – praskání pokožky, šupinatost, lámavost nehtů, ekzémy, svědění, vypadávání vlasů, lupy.
  • Cholesterol – při pravidelné konzumaci se udržuje cholesterol ve správné hladině.
  • Zácpa a nemoci tlustého střeva, jako prevence karcinomu tl. Střeva a konečníku
  • Hypertenze – malé množství sodíku, velké mn. Draslíku
  • Anémie a rekonvalescence – má hodně železa

Čočka – potravina pro krev

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo. Tyto dvě látky jsou velmi důležité pro ženy, pomáhají předcházet chudokrevnosti. Obsahuje hodně vlákniny, hořčík, draslík, zinek

Je vhodná při anémii, zácpě, cukrovce, při zvýšeném cholesterolu v krvi.

Cizrna – potravina pro arterie

Obsah bílkovin je srovnatelný s masem nebo vejci, i když trochu menší, než ostatní luštěniny.

Kombinace obilovin a luštěnin nabízí proteiny vysoké biologické kvality.

Pravidelná konzumace cizrny se doporučuje:

  • Zvýšený cholesterol
  • Zácpa
  • Při stresu a depresi (při nedostatku vit. skupiny B)
  • Těhotenství (železo + kys. listová)

Hrách – potravina pro srdce

Hrách je dobrým zdrojem vit. B2, B6, zinku, železa, niacinu a kys. Listové. Neobsahuje sodík ani tuky. Poskytuje provitamin A (betakarotén), vitamín E a hořčík.

Díky těmto látkám je užitečný především v násl. případech:

 Onemocnění srdce

Hrách obsahuje vše, co má mít potrava s pozitivními účinky na srdce, a nejsou v něm téměř žádné tuky ani sodík, jejichž konzumace správnou funkci srdce ohrožuje. Díky tomu je vhodným doplňkem stravy všech, kdo mají slabé srdce, chlopenní vady, kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu provázené poruchou srdeční funkce) nebo ischemickou chorobu srdeční.

Oslabená nervová soustava

Hrách je velmi výživná potravina bohatá na vitaminy skupiny B a minerály potřebné pro správnou funkci nervového systému. Je vhodný v případě oslabené nervové soustavy, neurastenie, podrážděnosti, deprese, nespavosti a jiných funkčních poruch.

Těhotné a kojící ženy

Díky vysokému obsahu proteinů (hlavně v kombinaci s obilninami), vitaminů a minerálů je hrách velmi vhodnou potravou pro těhotné a kojící ženy. Je bohatý i na kyselinu listovou, jež působí preventivně při vývoji nervové soustavy plodu.

Protože se škrob v hrachu během trávení pomalu přeměňuje na glukózu, snášejí ho dobře i diabetici.

Čerstvý hrách by se neměl vařit více než 5−10 minut (vaří-li se déle, zničí se skoro celý obsah vitaminů).

Sušený hrách se může skladovat velmi dlouho, i když tím ztrácí většinu obsahu provitaminu A a vitaminu C. Jíst se dá po krátkém vaření. Konzervovaný se dá jíst bez jakékoliv úpravy. Ztráta vitaminů se pohybuje v rozmezí od 15 do 30 %.

Pšenice – potravina pro metabolismus

Celozrnná pšenice je plnohodnotná potravina, která kromě vit. A,C,B12 obsahuje všechny živiny. Můžeme ji konzumovat každý den.

Je lehce stravitelná, organismus z ní snadno získává živiny, je výborná při poruchách trávení, v období růstu, těhotenství, rekonvalescenci, při oslabeném organismu. Dostatek celozrnné pšenice a mouky v jídelníčku zabraňuje vzniku civilizačních onemocnění. Má laxativní účinky a reguluje peristaltiku střev, Ti, kdo trpí zácpou, by ji měli jíst denně v jakékoli podobě. Chrání před ekzémy a bolestmi hlavy, způsobenými  neléčenou zácpou.

Pšeničné klíčky – na únavu, depresi, neplodnost mužů a žen (vit. E), zastavuje degenerativní buněčné procesy, zvyšují fyzickou kondici a odolnost proti únavě.

Pivovarské droždí

    Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že tyto jeho ceněné vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Vědci zjistili, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály, vitaminy, enzymy…) nezbytné pro správnou činnost lidského organismu (růst, buněčný metabolismus, imunitní systém…). Jsou to látky, které většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství.

Pivovarské kvasnice jsou stále častěji nazývány bioléčivem 21. století právě pro svou komplexnost obsažených látek, které se navzájem doplňují a ve svém účinku násobí.

Ovesné vločky- potrava pro nervovou soustavu

Oves je obilnina, nejbohatší na živiny.

Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi. Ovesné vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Oves má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Celozrnné ovesné výrobky obsahují v přírodní formě vitaminy skupiny B i E a minerální látky - zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny skupiny B  jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění. Dále pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty, hebkou pleť i jako prevence proti tvorbě vrásek. V podstatě se dá říci, že bez vitaminů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně. Jsou to právě ovesné vločky, které obsahují vitamin B2 zvyšující odolnost vůči stresu.

Jsou velmi vhodné pro studenty nebo při duševním vypětí.

Doporučuje se ovesný vývar (1 l vody + 2 pol. Lžíce ovsa, povařit 5 minut a mírně osladit medem) – posiluje nervovou soustavu , především v případě nervozity a hypertenze.

Pohanka – potravina pro cévy a k detoxikaci

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.

Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci
Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

SÓJA – potravina pro reprodukční soustavu

Nejbohatším zdrojem proteinů, vitaminů a minerálů v rostlinné říši. Obsahují i látky, zvané fytoestrogeny (ženské rostlinné hormony), které mají velmi příznivý vliv na hormonální rovnováhu v těle. Má hodně železa (až 5 krát více než maso), ale toto železo je nehemové, hůře vstřebatelné. Proto se doporučuje jíst k tomu dostatek čerstvé zeleniny a ovoce kvůli vit. C, který usnadní vstřebatelnost železa.
 

Sója (stručně řečeno):

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • chrání a zlepšuje stav kardiovaskulárního systému
  • je vhodná pro lidi, kteří mají problémy s mléčnými výrobky
  • působí preventivně před vznikem některých druhů rakoviny
  • je vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin
  • působí příznivě proti osteoporóze
  • zmírňuje nepříjemné projevy menopauzy
  • reguluje menstruační cyklus
  • je vhodná při chudokrevnosti