CASD Frýdlant nad Ostravicí

Vaříme s Martou

05.03.2014 13:09

 

Vaříme s Martou

Několik receptů ze školy vaření na výukových a rekondičních pobytech v penzionu Borůvka & Rezek

Wafle

Doporučené vybavení: Vhodný je dvouwaflovač (má 2 pečící formy vedle sebe, formy mají tvar složený z pěti srdíček), elektrický kávomlýnek (s odklápěcím víčkem a jedním plochým nožem), je vhodné mít, aspoň pro začátečníky, odměrku např. 100ml, nebo 125ml.

Wafle mohou patřit k typům rychlých, chutných a výživově hodnotných snídani. Můžeme dělat různé druhy dle naší chuti, nebo výživových požadavků a nejlépe obojího společně

Wafle je možno upéci např. pouze ze směsi jemných ovesných vloček, vody a špetky soli.

Přidávám do těsta na wafle pomletý len,(je zdrojem omega-3 a omega 6 mastných kyselin, lignanů a dalších důležitých látek), pak také pomletý neloupaný sezam (obsahuje aminokyselinu tryptofan a cenné minerály (složení na 100g : vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg)

Rady pro přípravu těsta na wafle:

Semínka a případné mouky (pohanková, jáhlová, ovesná…) je dobré umlet těsně před přípravou těsta, všechny suché přísady nasypeme do mísy, přilijeme vodu, promícháme a necháme těsto chvíli odpočinout cca 10 minut, aby mohly obilniny dobře nasát vodu. Před pečením těsto lžíci opět zamícháme (cca několik vteřin). Těsto na wafle je vhodné zamíchat pouze lžíci, a přibližně za 2 až 3 minuty zjistíme, že těsto začalo houstnout a podle potřeby přidáme vodu, nebo naopak kukuřičnou mouku, nebo ovesné vločky, podle druhu waflí. Pokud je těsto moc řídké bude nám vytékat z formy waflovače a wafle budou lehoučké a moc se z nich nenajíme J, pokud je příliš husté, budou wafle těžké a tužší.

Hnědý len je, vzhledem k jeho chuti, která může někomu připomínat rybinu J vhodnější použít do slaných waflí, ochucených podobně jako karbenátky (sušený česnek, mletý kmín, wűrzle, majoránka, lahůdkové droždí a eventuálně další bylinky dle fantazie a chuti).

Zlatý len má spíše oříškovou chuť a je proto z chuťových důvodů vhodnější do waflí, které nechceme ochucovat, nebo je chceme ochutit kořením, které se používá do sladkého pečiva (koření do perníku, nebo mletý zázvor, badyán a skořice).

Rozehřejeme waflovač a dáváme asi 3 lžíce těsta do každé formy.

Waflovač ničím nevymazáváme!!! (Dle návodu výrobce: Waflovač se vymazává pouze při prvním uvedení do provozu, když je úplně nový, a první wafle se vyhodí.)

Upečené wafle se krásně vyloupnou, někdy je potřeba jim pomoci dřevěnou špachtlí, pak je dáme aspoň na 30 sekund na mřížku, aby se odpařila voda. Poté budou na povrchu křupavé, pokud je dáme přímo na talíř, zapaří se a jestliže je hned natřeme nějakou pomazánkou, půjdou rolovat podobně jako palačinky.

Wafle 1 (z ovesných vloček)

Jemné ovesné vločky, pomletý zlatý len, pomletý neloupaný sezam, voda, sůl.

Wafle 2 (z ovesných vloček)

Jemné ovesné vločky, pomletý len (hnědý, nebo zlatý), pomletý sezam, špetka soli, koření do perníku (zn. SonnentoR – prodává se ve zdravé výživě), nebo přidat mletý zázvor, skořici a badyán, voda.

Wafle 3 (z ovesných vloček a pohankové mouky)

Stejné složení jako vafle 1, nebo 2, přidat ještě pohankovou mouku (nameleme si pohanku na kávomlýnku).

Wafle 4 (z ovesných vloček a jáhlové mouky).

Stejné složení jako vafle 1, nebo 2, přidat ještě jáhlovou mouku (pomeleme jáhly na kávomlýnku).

Wafle 5 (slané z ovesných vloček – Kamčiny wafle )

Pomletý hnědý len, pomletý neloupaný sezam, jemné ovesné vločky, mletý kmín, sušený česnek, lahůdkové droždí, Wűrzle (zeleninové, slané koření ze zdravé výživy), bylinky podle chuti (majoránka, bazalka, oregano…), voda.

Wafle 6 (slané z ovesných vloček a pohankové mouky)

Stejné složení jako vafle 5, pouze přidat pohankovou mouku.

Wafle 7 (z kukuřičné krupice)

1 díl zlatého lnu (ten pak pomlet na kávomlýnku)

3 díly polohrubé kukuřičné mouky,

trošku soli

6 dílů vody

(je dobré nechat těsto 10 – 15 minut stát kukuřičná mouka a len lépe nasají vodu, pak těsto opět promíchat) můžeme je péci trochu déle, jsou pak krásně křupavé J)

Kukuřičné wafle jsou dobré se sladkým krémem, ořechovým máslem a marmeládou i se slanou pomazánkou a zeleninou.

Banánové wafle

Pomletý len, nastrouhaný banán, ovesná mouka (pomeleme ovesné vločky na kávomlýnku), špetka soli, trošku mleté skořice, voda

Postup: Všechny přísady promícháme dohromady, necháme 2-3 minuty odležet a opět promícháme. Pokud je, těsto příliš husté přidáváme ještě trochu vody. Hotové vafle zdobíme sladkým tvarohem z tofu, karobovou čokoládou a plátky čerstvých banán i plátky nektarinek.

Sladký tvaroh z tofu

Přírodní, bílé tofu nastrouháme na jemné nudličky a přidáme trošku sojového mléka, nebo sojové smetany, přírodní vanilku a trošku třtinového cukru, nebo stévie. Lžíci vše promícháme a ještě trochu rozmačkáme.

Karobová čokoláda na polevy a zdobení

Pomeleme slunečnicová semínka, přidáme ječný slad, nebo datlový sirup, trochu přírodní vanilky, karob (podle chuti), sojovou smetanu a vše umixujeme.

Kokosový tvaroh na wafle

Umeleme na kávomlýnku 2 – 3 díly strouhaného kokosu, dáme do robotu s jedním dílem bílého tofu, trochou vody a troškou stévie. ( Po vychlazení v chladničce tuhne, je tedy potřeba s tím počítat, že bude hustší po vychlazení, než bezprostředně po umíchání v robotu, podle toho použít i množství vody) Je výborný na wafle i piškot.

Wafle Eva Wagenknecht

Čerstvě umleté žito, ovesné vločky, pomleté lískové ořechy, špetka soli, voda

Množství těsta na 4 jemné wafle s pšeničnými klíčky

Použijeme odměrku 50 ml.

1 odměrka zlatého, nebo hnědého lnu Bio (len umlít na kávomlýnku)

1 odměrka přírodního sezamu. (sezam umlít na kávomlýnku)

tři odměrky jemných ovesných vloček (vločky také umlít na kávomlýnku)

1 odměrka pšeničných klíčků

na špičku lžičky černé soli

na špičku lžičky skořice

na špičku lžičky přírodní vanilky

na špičku lžičky stévie

8 odměrek studené vody

Těsto promíchat a nechat cca 5 minut odležet a opět promíchat. A můžeme plnit do waflovače

Množství těsta na 4 ovesné wafle

Použijeme 100 ml odměrku, 1 odměrka naplněná hnědým lnem a sezam (obojí Bio) (asi 1 : 1), následně semínka umeleme, 2 odměrky jemných ovesných vloček Bio (Country Life), přidáme špetku soli, 1/3 kávové lžičky perníkového koření, 5 odměrek vody.

Ovocný krém

10 dkg (nebo 2 hrsti) oloupaných mandlí, jeden druh z následujícího ovoce (jahody, borůvky, černé jeřabiny, maliny, černý rybíz, červený rybíz, kiwi, …) a 3 hodně vyzrálé banány, které jsou opravdu sladké (pokud tak sladké nemáme, přidáme špetku stévie).

Postup:

Do mixéru vložíme oloupané mandle (mandle na chvíli povaříme, propláchneme studenou vodou a pak jdou velmi lehce vyloupnout ze slupky), zalijeme je malým množstvím vody a umixujeme na krémovou konzistenci, pak přidáme některé z výše uvedeného ovoce, čerstvé, nebo mražené, rozmixujeme, nakonec přidáme banány a ještě jednou promixujeme. Ňam, ňam je hotové. Vystačí na 2 nebo 3 porce (někdy jen na jednu J) Můžeme podávat k waflím nebo v pohárech do kterých přisypeme Pekanovou granolu od firmy Provita (prodává se ve Zdravé výživě).

Karobový krém

Do mixéru vložíme oloupané mandle, nalejeme trochu vody, zmixujeme, pak přidáme 2-4 lžíce karobu (obyčejný, nebo karob světlý BIO) a 2 – 3 hodně vyzrálé banány. Můžeme přidat i bílé tofu. Jíme společně s waflemi.

Perník I (bez vajec a mléka)

- 3 hrnky mouky (obsah 250 ml) (Můžeme namíchat grahamovou mouku, polohrubou mouku, a hladkou sojovou mouku, nebo použít špaldovou mouku (hrubou) a hladkou sójovou mouku.

- 1 hrnek mletých ořechů (část ořechů můžeme pomlít nahrubo, nebo nasekat)

- 1 hrnek rozinek a kustovnice čínské v poměru 1:1 (následně namočit)

- ¾ hrnku hnědého třtinového cukru

- 1 až 2 lžičky perníkového koření (zn.SonnentoR)

- 3 lžíce Karob světlý Bio

- 1 lžíce zlatého lnu (následně pomlít) * len tady nemusí být, pokud ho přidáme je potřeba nakonec přidat více mléka)

- 1 lžíce prášku do pečiva Natural ( nebo jedlé sody zn.Dr. Oetker)

- ½ hrnku oleje (olivový z pokrutin, slunečnicový, nebo řepkový za studena lisovaný)

- cca 3 až 3 a půl hrnku sojového mléka (nepoužít sušené sojové mléko!!!)

Postup:

Dopředu si namočíme rozinky s kustovnicí (pokud zapomene, můžeme je přivést k varu a za pár minut propláchnout na cedníku studenou vodou). Předehřejeme troubu na 250°C. Vymažeme vyšší plech olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy nasypeme mouku a všechny suché přísady včetně kypřicího prášku, nebo sody, pak přidáme namočené rozinky s kustovnicí, sojové mléko a olej. Lžící vše promícháme dohromady. Těsto musí být řídké, jinak perník bude suchý. Podle potřeby přidáme sójové mléko. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme do trouby, kterou ihned stáhneme na 150°C . Pečeme 30 minut (ne déle, pokud ho pečeme déle, bude perník suchý).

Perník II  (bezlepkový)

- 1 a ½ hrnku polohrubé kukuřičné mouky

- ½ hrnku sojové mouky (hladké, nebo i hrubé)

- 1 hrnek pohankové mouky (nameleme si světlou pohanku na kávomlýnku během přípravy)

* poměr pohankové a kukuřičné mouky může být i obráceně

- 1 hrnek mletých ořechů (část ořechů můžeme pomlít nahrubo, nebo nasekat)

- 1 hrnek rozinek a kustovnice čínské v poměru 1:1 (následně namočit)

- ¾ hrnku hnědého třtinového cukru

- 1 až 2 lžičky perníkového koření (zn.SonnentoR)

- 3 lžíce Karob světlý Bio

- 1 lžíce zlatého lnu (následně pomlít) * len tady nemusí být, pokud ho přidáme je potřeba nakonec přidat více mléka)

- 1 lžíce prášku do pečiva Natural ( nebo jedlé sody zn.Dr. Oetker)

- ½ hrnku oleje (olivový z pokrutin, slunečnicový, nebo řepkový za studena lisovaný)

- ca 3 až 3 a půl hrnku mandlového mléka (oloupeme 10 dkg mandlí a rozmixujeme v mixéru s trochou vody a následně naředíme vodou)

Postup:

Dopředu si namočíme rozinky s kustovnicí (pokud zapomene, můžeme je přivést k varu a za pár minut propláchnout na cedníku studenou vodou)

Předehřejeme troubu na 250°C

Vymažeme vyšší plech olejem a vysypeme polohrubou kukuřičnou moukou.

Do mísy nasypeme mouku a všechny suché přísady včetně kypřicího prášku, nebo sody, pak přidáme namočené rozinky s kustovnicí, mandlové mléko a olej.

Vše lžíci promícháme dohromady. Těsto musí být řídké, jinak perník bude suchý. Podle potřeby přidáme sójové mléko. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme do trouby, kterou ihned stáhneme na 150°C . Pečeme 30 minut (ne déle, pokud ho pečeme déle, bude perník suchý).

Perník R. Žižka (bezlepkový, bez sóji)

- 2 hrnky polohrubé kukuřičné mouky

- 1 hrnek pohankové mouky (nameleme si světlou pohanku na kávomlýnku během přípravy)

* poměr pohankové a kukuřičné mouky může být i obráceně!

- 1 hrnek mletých ořechů (část ořechů můžeme pomlít nahrubo, nebo nasekat)

- 1 hrnek rozinek a kustovnice čínské v poměru 1:1 (následně namočit)

- ¾ hrnku hnědého třtinového cukru

- 1 až 2 lžičky perníkového koření (zn.SonnentoR)

- 3 lžíce Karob světlý Bio

- 1 lžíce zlatého lnu (následně pomlít) * len tady nemusí být, pokud ho přidáme, je potřeba nakonec přidat více mléka)

- 1 lžíce prášku do pečiva Natural (nebo jedlé sody zn.Dr. Oetker)

- ½ hrnku oleje (olivový z pokrutin, slunečnicový, nebo řepkový za studena lisovaný)

- cca 3 až 3 a půl hrnku mandlového mléka (oloupeme 10 dkg mandlí a rozmixujeme v mixéru s trochou vody a následně naředíme vodou)

Postup:

Dopředu si namočíme rozinky s kustovnicí (pokud zapomeneme, můžeme je přivést k varu a za pár minut poté propláchnout na cedníku studenou vodou). Předehřejeme troubu na 250°C. Vymažeme vyšší plech olejem a vysypeme polohrubou kukuřičnou moukou. Do mísy nasypeme mouku a všechny suché přísady včetně kypřicího prášku, nebo sody, pak přidáme namočené rozinky s kustovnicí, mandlové mléko a olej. Vše lžíci promícháme dohromady. Těsto musí být řídké, jinak perník bude suchý. Podle potřeby přidáme sójové mléko. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme do trouby, kterou ihned stáhneme na 150°C . Pečeme 30 minut (ne déle, pokud ho pečeme déle, bude perník suchý). Perník můžeme po vychladnutí po částech uprostřed rozkrojit, natřít karobovou nugetou a slepit. Můžeme také na povrchu potřít tence nugetou a posypat kokosem. Nakrájet na čtverce, obdélníky, nebo trojúhelníky.

Karobová nugeta

- 2 díly sušených vypeckovaných datlí a 1 díl sušených vypeckovaných švestek (namočit nebo přivést k varu a vychladit a následně v robotu s esíčkovým nožem rozmixovat na kaši)

- karob světlý Bio (množství podle chuti)

- trošku přírodní vanilky

- arašídové máslo, nebo pomleté vlašské, nebo lískové ořechy) * ořechy jsou chutnější do nugety předem na chvíli nechat na plechu zapéct v troubě, musí zůstat uvnitř světlé!

Vše v robotu zmixujeme dohromady a naplníme do mističek (ideální jsou Tupperware) část uchováme (cca 3 dny) v lednici, některé můžeme zamrazit a před použitím vyndat a opět uchovat v lednici.

Kukuřičný piškot

1 odměrka zlatého lnu (následně umlít 1 odměrku polohrubé kukuřičné mouky Bio, 2 odměrky hladké kukuřičné mouky Bio, půl odměrky cukru, trocha stévie (podle chuti), 7 odměrek vody.

Vše dáme do vyšší nádoby a ručním ponorným šlehačem asi 2 minuty šleháme, pak necháme asi 5 minut stát a podruhé šleháme asi 2 minuty, až se tvoří bublinky. Nalijeme na kulatý zubatý plech, vymazaný olejem a vysypaný polohrubou kukuřičnou moukou. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40 minut (prvních 10 minut pečeme při 250°C a posléze snížíme teplotu na 150°C)

Upečený piškot je po vychladnutí vlhký, je dobrý např. potřený sojovým jogurtem Sajadé a na něj poklademe nakrájené jahody a banány a posypeme ořechovou posypkou., nebo ho jen potřeme např. jahodovým džemem.

Kukuřičný piškot banánový

1 odměrka zlatého lnu (následně umlít 1 odměrku polohrubé kukuřičné mouky Bio, 2 odměrky hladké kukuřičné mouky Bio, trocha stévie (podle chuti), 7 odměrek vody. 3 větší banány

Vše dáme do vyšší nádoby a ručním ponorným šlehačem asi 2 minuty šleháme, pak necháme asi 5 minut stát. Mezitím si nastrouháme na jemno banány, vymažeme a vysypeme plech. Banány přidáme do těsta a šleháme ještě asi 2 – 3 minuty, až se tvoří bublinky. Nalijeme na kulatý zubatý plech, vymazaný olejem a vysypaný polohrubou kukuřičnou moukou. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40 minut (prvních 10 minut pečeme při 250°C a posléze snížíme teplotu na 150°C)

Upečený piškot je výborný vychlazený. Chutná výborně samotný, nebo jej můžeme i plošně rozkrojit a potřít džemem nebo nugetou. Také nahoře jej můžeme potřít a ozdobit např. plátky banánů.

Ořechová posypka na kaše a dezerty

Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle na chvíli dáme na plech do rozehřáté trouby na 150 asi na 3 min (jen opravdu mírně zapéct, nesmí být po rozkousnutí uvnitř hnědé), necháme vychladnout a následně nastrouháme, nebo nasekáme na robotu. Smícháme s cukrem, skořicí a mletým badyánem a uchováváme v plastové krabici v chladničce.

Řezy z ovesných vloček

Večer si můžeme namočit ovesné vločky, rozinky, pokrájené datle, kustovnici a ráno přimíchat posekané ořechy, a trochu skořice a vodu podle potřeby. Je-li těsto příliš řídké, přisypeme jemné ovesné vločky. Těsto by mělo být jen trochu řidší než na sekanou, nebo karbenátky. Plech si vymažeme olejem a vysypeme jemnými ovesnými vločkami a připravené těsto do něj vložíme a lžíci rozetřeme. Nahoře posypeme jemnými ovesnými vločkami a trochu je dlaní připlácáme, aby se k těstu přilepily. Pečeme asi 45 minut. Po upečení můžeme jíst teplé, ostatní je možno po vychlazení nakrájet a uchovat v chladničce cca 2 dny a jíst vychlazené, nebo uchovat v mrazničce…

Varianta vločkových řezů s jablky

Stejně jako v předchozím receptu, jen přidáme strouhaná jablka a mletý badyán. Večer si můžeme namočit ovesné vločky, rozinky, nakrájené datle, ráno přidáme nastrouhaná jablka nastrouhaná na širší nudličky a nastrouhané ořechy, skořici a mletý badyán. Dále postupujeme stejně jako u předchozího návodu.

Vařené jáhly

Jáhly neobsahují lepek, mohou je konzumovat i lidé trpící glutenovou enteropatií – celiakií. Základní živinou v jáhlech jsou sacharidy. Ty tvoří přes 70% hmotnosti. Jáhly jsou totiž dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku. Z vitamínů převažují vitamíny skupiny B.

Odměříme jáhly a pak je propláchneme na cedníku horkou vodou, následně dáme do hrnce s vodou a přivedeme k varu (pouze pár sekund povaříme) pak na cedníku propláchneme studenou vodou a na 1 díl (předtím odměřených suchých jáhel) dáme nyní 2 a ½ dílu vody a trošku soli. Přivedeme k varu a po několika cca 2- 3 minutách varu dáme na nejmenší hořák, který úplně stáhneme a necháme pod pokličkou vařit asi 10- 15 minut. Zhasneme hořák a necháme ještě pod pokličkou dojít třeba i půl hodiny.

Takto uvařené jáhly můžeme jíst s ovocem a oříškovou posypkou, nebo se zeleninou na slano a např. tofu burgerem.

Jáhlové řezy

Uvařené jáhly (třeba ty které nám zbudou) můžeme smíchat se strouhanými jablky, dobře zralými banány, rozinkami, oříšky a celozrnnou moukou či moukou kukuřičnou. Těsto dáme na vymazaný a polohrubou kukuřičnou moukou vysypaný plech a pečeme asi 45 minut. Můžeme jíst teplé, nebo po vychlazení nakrájet a jíst jako řezy např. na snídani J

Jáhlový „jogurt“

Trochu mandlí rozmixujeme s vodou, pak přidáme uvařené vychlazené jáhly, ovoce (rybíz, maliny, jahody, meruňky, …) a rozmixujeme, nakonec přidáme 1- 2 banány a znovu rozmixujeme.

Můžeme nalít do skleniček se šroubovacím víčkem a uchovat v lednici do druhého dne.

Makovo – datlový celozrnný koláč

Kynuté těsto na koláč:

Do vlažné vody dáme droždí a 2 lžičky cukru, špetku hladké mouky a promícháme. Počkáme až trochu vzkypí.Do mísy dáme grahamovou mouku + špaldovou mouku + hladkou sojovou mouku + ovesnou mouku v poměru asi 4 ,2,1,1 (můžeme použít i jiné mouky, nebo pokud máme mlýnek na obilí použijeme jen doma namletou pšenici, to je úplně nejlepší) Nameleme si zlatý len (cca 1 kávomlýnek stačí i pokud chceme péci z kila mouky). Suché přísady promícháme i se solí a 2 – 3 lžícemi hnědého cukru (podle množství těsta a chuti). Pak nalijeme do mísy kvásek a přidáme vlažnou vodu a asi 3 – 4 lžíce oleje (stačí i na téměř kilo mouky.) Těsto vařečkou nebo lžíci dobře zaděláme. Podle potřeby přiléváme vlažnou vodu (těsto by nemělo být příliš tuhé, po upečení by koláč byl suchý) Těsto necháme vykynout a pak jej dáváme na kulaté, zoubkované plechy, které si předem vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou. Mokrýma rukama těsto roztáhneme a roztlačíme po celém plechu. Na těsto rozetřeme nádivku.

Makovo – datlová nádivka:

Namočíme si vypeckované datle (já namáčím kilo datlí a melu 400g máku, což vyjde asi na 5 kulatých plechů, dva o průměru 30 cm a 3 menší). Pokud spěcháme, můžeme datle přivést k varu a vychladit. Namočené datle rozmixujeme na pyré v robotu s esíčkovým nožem. Dáme do mísy a přimícháme dobře pomletý mák a lžíci skořice. Zředíme podle potřeby vodou, měla by to být řidší kaše. Rozetřeme ji na těsto v silnější vrstvě a zdobíme nahoře mandlemi, ořechy, semínky…Pečeme cca 50 minut při 150 C°.

 Ovocné koláče - Na kynuté těsto můžeme také klást ovoce (borůvky, rybíz, meruňky, švestky, černé jeřabiny…a místo posypky použít posekané, nebo mleté ořechy s cukrem a se skořicí)

Mrkvové rohlíčky

600g celozrnné mouky (část mouky asi 10 – 15 dkg můžeme nahradit hladkou sojovou moukou)

350g jemně strouhané, nebo rozmixované mrkve

1 kostka droždí

2 lžičky cukru

1 dcl oleje

asi 2 dcl vody (záleží na tom, jak šťavnatou máme mrkev)

:Postup:

v 1 a 1//2dcl vlažné vody rozpustíme droždí a 2 lžičky cukru a uděláme kvásek

do mísy dáme mouku, sůl, mrkev, olej a kvásek a zbývající půl deci vody a vše rukama spojíme (prohněteme) v těsto, podle potřeby přidáme ještě trošinku vody, nebo naopak mouky…Těsto si rozdělíme na čtyři díly, a rozdělíme ji na 8 trojúhelníků z každého dílu postupně vyválíme kulatou placku o průměru asi 40 cm. Na každý díl dáme náplň (makovo-datlovou nádivku, slunečnicovou nádivku, ořechovou nádivku, karobovou nugetu, nebo povidla či marmeládu)Trojúhelníky smotáme do tvaru rohlíčů a dáme na plech na pečící papír. Povrch potřeme vodou a pečem asi 25 minut při 150

Slunečnicová nádivka: Do robotu s esíčkovým nožem nasypeme slunečnicová semínka cca 350 g a rozsekáme je. Přidáme cukr dle chuti a asi plnou lžičku skořice a trošku vody, aby se nám to slepilo dohromady, a ještě na několik sekund robot zapneme. (chutná i těm co nemají rádi slunečnicová semínka)

Tofu

Tofu je vlastně tvaroh ze sojového mléka. Využívá se ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Sojové bílkoviny obsažené v tofu, na rozdíl od ostatních luštěnin, jsou velmi dobře stravitelné. Proto se často o tofu mluví jako o náhradě masa. Bílkoviny obecně jsou složeny z aminokyselin, esenciální aminokyseliny, je potřeba tělu dodávat v potravě, tělo si je neumí samo vyrobit. Tofu je skvělým zdrojem tryptofanu (747 mg/100g) - esenciální aminokyseliny, která je potřebná při tvorbě serotoninu – nervového neurotransmiteru, zároveň obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny. V tofu se ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.

Soja dále obsahuje fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílí na snížení rizika – např. rakoviny prsu, snižují vedlejší projevy přechodu u žen, či slouží jako prevence před osteoporózou.

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

- Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal

- Bílkoviny: 15,5 g

- Tuky: 2,4 g

- Sacharidy: 6,9 g

Pomazánka z tofu – sváteční

- 1 balíček uzeného tofu

- 1 balíček přírodního tofu

- 1 sojová tatarka (od firmy Kalma)

- cca 3 plné lžíce lahůdkového droždí

- cca 1 až 2 lžíce sojové omáčky SHOYU

- cca 4 až 5 stroužků česneku

- cca 2 lžíce olivového za studena lisovaného oleje

- plná lžička mletého kmínu

- lžička sušené sladké papriky

- trochu studené vody cca 5 – 7 lžic

- Wűrz Mischung bylinková sůl prodává se v DM

Postup:

Tofu nastrouháme na struhadle na jemnější nudličky, nastrouháme a rozetřeme si na talíři česnek s troškou bylinkové soli Wűrz Mischung (pozor - opravdu jen málo, jelikož sojová omáčka obsahuje hodně soli), přilijeme vodu, promícháme a vše pak nalijeme do mísy k nastrouhanému tofu. Přidáme olivový olej, sojovou omáčku Shoyu a sojovou tatarku, a jemně vše promícháme, přidáme lahůdkové droždí, mletý kmín a sladkou papriku a ještě jednou zlehka promícháme. Pomazánka je výborná na mírně opečený chléb, např. krájený balený lamánkový chleba. Krajíčky dáme na chvíli na rošt do trouby, a když jsou trošku na povrchu opečené, vyndáme je a ještě teplé je, natřeme pomazánku a ozdobíme čerstvou zeleninou. Také je výborná na žitný chléb a celozrnné pečivo.

Falešná humrová pomazánka

- 1 střední celer nebo polovina velkého celeru

- 1 střední mrkev

- 1 sojová tatarka (od firmy Kalma)

- 1 balíček uzeného tofu

Postup:

Celer, mrkev i tofu nastrouháme na jemné nudličky a přimícháme sojovou tatarku.

Ochucené tofu

(vhodné namísto masa k bramborám, rýži, těstovinám, pohance…)

- 1 balíček přírodního tofu

- 1 až 2 cibule

- 2 až 3 stroučky česneku (můžeme použít i sušený česnek, je to zase trošinku jiné, nebo obojí J)

- 1 až 2 lžičky mletého kmínu

- 1 lžička sušené papriky

- cca 1 a půl lžíce sojové omáčky SHOYU

- 2 plné lžíce lahůdkového droždí

Postup:

Na teflonovou pánev dáme olivový olej z pokrutin, nakrájenou cibuli, cibulku mírně osmahneme - necháme zesklovatět (za studena lisovaný olivový olej má bod kouřivosti 98°C, zbytečně by ztrácel na hodnotě), pak přidáme jemně nasekaný česnek, promícháme a přidáme kostičky tofu (tofu nakrájíme na kostičky cca 12 x 12 mm, sladkou sušenou papriku (nebo i trošinku pálivé papriky, mletý kmín, promícháme a přidáme sojovou omáčku SHOYU promícháme a přidáme lahůdkové droždí a promícháme. A je hotovo, můžeme podávat.

Cizrna

V odpovídající zdravé stravě by neměly chybět luštěniny. Cizrna patří mezi nejhodnotnější druhy, které dodají tělu látky podporující zdraví a navíc skvěle chutná a dá se připravovat mnoha způsoby. Cizrna obsahuje hodně sacharidů, bílkovin i vlákniny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa a fosforu. Z vitamínů v ní najdeme zejména vitamin E, karoten a kyselinu listovou. Obsahuje i kyselinu pangamovou neboli vitamín B15, který je vynikajícím antioxidantem. Konzumace cizrny vám může pomoci stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit stav chrupavek a pojiv, snížit hladinu cholesterolu, příznivě působí na peristaltiku střev, trávení, detoxikaci organismu, chrání před onemocněním srdce a cév. Cizrna je vhodná pro děti, kterým chutná hlavně díky její oříškové chuti, dále je velmi vhodná pro diabetiky. Je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

Vařená cizrna (základní recept)

Cizrnu namočíme na 12 hodin, vodu, ve které se namáčela, vylijeme, cizrnu propláchneme a dáme vařit. Zpočátku vaříme v otevřeném hrnci a pěnu sbíráme. Později můžeme vařit v tlakovém hrnci. Cizrnu potřeba vařit cca 2 hodiny. Ke koci vaření je dobré přidat kostky Wűrzle (2 kostky na půl kila cizrny) (zeleninového bujónu, prodává se ve zdravé výživě).

Hummus

- sezamová pasta Tahini, nebo přírodní neloupaný sezam opražit nasucho, pomlít na kávomlýnky a dále mixovat v robotu s esíčkovým nožem až se začne lepit, můžeme pak přidat trochu olivového oleje

- uvařená cizrna

- česnek

- lahůdkové droždí

- olivový olej lisovaný za studena

- šťáva z citrónu

- Wűrz Mischung (bylinková sůl z DM)

- oregano a trochu bazalky, čerstvé lístky koriandru, nebo sušená majoránka

Postup:

Do robotu s esíčkovým nožem dáme cizrnu a mixujeme do hladka. Pak přidáme všechny ostatní přísady a promixujeme. Pokud nemáme Tahini, ale sezam, připravíme „pastu“ sami. Sezam nejdříve v kastrolu na sucho krátce opražíme za stálého promíchávání dřevěnou špachtlí, (až semínka vylétávají) pak je nasypeme na talíř vychladnout. Umeleme je na kávomlýnku co nejjemněji, pak je nasypeme do robotu s esíčkovým nožem a ještě mixujeme, po chvíli se začne lepit, můžeme přidat trochu olivového oleje a zmixovat do pasty, kterou ochutíme bylinkovou solí Wűrz Mischung a dále pokračujeme přidáním cizrny a pak všech přísad.

Steaky

Použijeme Robi oválky (Robi maso)je to chladírenský, vakuovaný výrobek z rostlinné bílkoviny. Oválky příčně, mírně nařízneme, vždy asi 1 cm od sebe, potřeme je směsí z oleje, sojové omáčky Shoyu a lahůdkového droždí, kterou jsme si předem umíchali, posypeme je čerstvými lístky rozmarýnu, dýňovými semínky a poklademe plátky cibule. Dáme na plech do trouby zapéct (doba pečení cca 10 – 15 minut) Před koncem pečení každý plátek trochu polijeme čerstvou šťávou z jablek (nejlepší je sladkokyselý druh)

Podáváme s pečenými brambory a zeleninovým salátem.

Nové brambory pečené

Brambory dobře omyjeme, překrojíme podélně na poloviny, pokud jsou větší tak na čtvrtiny. Do mísy nalijeme olivový olej z pokrutin, přisypeme bylinkovou sůl Wurz Mischung a lahůdkové droždí. Přisypeme připravené brambory a dobře je ve směsi promícháme, aby na nich ulpěla. Pak je dáme na plech do trouby upéct.

Vitariánská roláda (vynikající)

1 díl ořechů (můžeme namíchat vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy) namočíme na 24 hodin

1 díl vypeckovaných datlí (každý díl cca 6 dcl)

troška skořice

oloupaná jablka nastrouhaná na nudličky (ihned po nastrouhání smícháme s citronovou šťávou)

trochu čerstvě vymačkané šťávy z citrónu

kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru

Postup:

Namočené ořechy propláchneme a na robotu malou část z nich rozsekáme na kousky a odložíme na obalení rolády, ostatní na robotu jemně nastrouháme. Datle můžeme opláchnout, ale nenamáčíme je!! Datle sestrouháme na robotu, vznikne hustá hmota. Následně datle s nastrouhanými ořechy a trochou skořice zpracujeme v robotu s „S“ nožem na husté těsto, které pak dáme na pečící papír a dlaní je rozmačkáme do obdélníku asi o tloušťce cca 8 mm. Na těsto naneseme na nudličky nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou (aby nezhnědla) a ochucena podle chuti strouhaným zázvorem. Pomocí pečícího papíru těsto zabalíme do tvaru rolády a na povrchu obalíme v hrubě nasekaných ořechách. V chladničce je možno uchovat do druhého dne.