CASD Frýdlant nad Ostravicí

Snídaně: Proč je tak důležitá?

10.03.2014 09:37

Během spánku mozek odpočívá a tělo regeneruje, ale zároveň nepřijímá žádné živiny a nedoplňuje energii. To je hlavní důvod, proč je dobré si ráno udělat trochu času a zdravě posnídat. Těch důvodů je, ale o něco více.

 

Zdravá snídaně doplní zásoby glukózy a dodá vám tak energii potřebnou k úspěšnému startu do nového dne. Jste neustále podráždění? Cítíte se být ve stresu? Snídaně vám dodá nutnou sílu a energii k zvládnutí každodenních situací. Únava jen tak nepříjde a budete se cítit vyrovnanější, odolnější a vaše celková kondice ( jak fyzická, tak psychická ) půjde nahoru.

 

Nejen studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně a zdravě snídají:

  • během dne zkonzumují více vitamínů a minerálů a naopak méně tuků a cholesterolu

Zatímco důvody nejsou na první pohled zcela zřejmé, jedna studie tvrdí, že lidé, kteří jedí častěji během dne ( což také znamená, že nevynechávají snídani ), mají sklony si vybírat zdravější jídlo.

  • mají lepší koncentraci a jsou více produktivnější během rána a celého dopoledne

Snídaně je hlavním zdrojem energie pro mozek. Tu právě do těla dostane po celonočním půstu právě snídaním.

  • lépe kontrolují svojí váhu

Existuje několik teorií, které spojují pravidelné snídání a udržování si stabilní zdravé váhy. Výzkumníci spekulují nad tím, že snídání může v pozdějších hodinách zmírnit pocit hladu nebo pomoct zvolit si méně kalorický pokrm při dalších denních jídlech.

  • mají nižší hladinu cholesterolu v krvi a tudíž je u nich menší riziko srdečních onemocnění

Výzkum ukázal, že lidé, kteří snídají zkonzumují méně cholesterolu než ti, kteří nesnídají.

Pravidelné snídání je důležité pro všechny věkové skupiny, ale zvláště pro děti a dospívající. Děti, které snídají jsou více tvořivější a pozornější, aktivnější a lépe si vedou při řešení problémů.

Zdravá snídaně by měla sestávat z různých druhů potravin. Pokud chcete vytvořit zdravou snídani vybírejte z těchto druhů potravin:

  • Ovoce
  • Obilniny
  • Celozrnné pečivo
  • Cereálie
  • Mléčné výrobky